Bildbeskrivning

  

Jag klär om dina möbler. Välkommen ut på den skånska slätten. Villa Fridhem byggdes redan 1907. Det gamla hönshuset byggdes om till garage på 1960-talet. Hösten 2013 blev garaget tapetserarverkstad. Välkommen in i den nyrenoverade ateljén, Lilla Fridhem. Kom hit, ta en kopp kaffe och välj tyg eller skinn till din möbel. Vi hjälper gärna till att guida dig i djungeln av möjligheter. Och du, missa inte vår webbutik (se navigationen ovan).

Bild: Leif R Jansson

Bildbeskrivning

  

Bildbeskrivning

Vi älskar Falsterbonäset. Lilla Fridhem ligger bara ett par kilometer från Höllviken, Skanör och Falsterbo.

 Jan Andersson började som tapetserare redan 1987 och har lång erfarenhet av alla typer av möbler.

Bild: Leif R Jansson

TAPETSERARHUNDEN RUFUS.

  

Välkommen till Lilla Fridhem – tapetsören på landet.

  

  

★ ★ ★ ★ 

  

HÄNG MED PÅ SENASTE TRENDEN– FÅRSKINN

Bildbeskrivning

Det var trettio år sedan, och då var den blå, här ammade hon dottern Filippa, det har spillts kaffe, te och den var katternas favoritklösstol.

Nu – något helt nytt.

Ett fluffigt vitt litet får mitt i vardagsrummet.


 Hon säger det om och om igen.

–     Jan, jag är så nöjd. Det blev så bra. Gud så fin den är.

Ann-Marie Karlsson i Malmö kom med sin favoritfåtölj till Lilla Fridhem och undrade:

Går den att rädda?

Och i så fall – kan du klä den i vitt fårskinn?

–     …men då blir den ömtålig och sårbar, försökte tapetseraren Jan Andersson.

Men fåtöljen, en Dux Ludvig designad av mästaren Kenneth Bergenblad, den skulle bli vit.

–     Den ska vara som en snöboll i vardagsrummet, sa Ann-Mari.

Till och med leverantören av fårskinn blev intresserad av slutresultatet. Skicka en bild! Och det har vi gjort.

För visst fick Ann-Maris trettio år gamla fåtölj nytt liv?

Katterna. De finns kvar.

Så klorna får vässas någon annanstans.

ÄNNU EN LAMINO MED PALL LÄMNAR LILLA FRIDHEM

Bildbeskrivning

Det är den stol vi ser oftast på Lilla Fridhem. Men så är den också utsedd till ”Århundradets svenska möbel” av tidskriften Sköna Hems läsare 1999.

Lamino skapades av formgivaren Yngve Ekström redan 1956. Den blev direkt en försäljningsuccé med sin konstruktion av skiktlimmat böjträ i kombination med det mysiga fårskinnet. Lilla Fridhems tapetserare Jan Andersson har gjort många Lamino-fåtöljer under sina över 30 år i yrket.

Snygg och lättplacerad

– Det är en skön fåtölj och ofta lättplacerad eftersom den inte tar så stort utrymme. Jag förstår att den uppskattas i det svenska folkhemmet, säger Jan Andersson.

Yngve Ekström gick bort i mars 1988, men arton år senare, 2006, såg barnfåtöljen Lamini dagens ljus. Och det är klart - en succé ska givetvis vara tillgänglig för alla åldrar.

Bildbeskrivning

Yngve Ekström, född i Hagafors Småland den 16 juni 1913, död 13 mars 1988.

GRATTIS TILL VINSTEN FAMILJEN EDENKLINT

Mikael och Maj-Lis Edenklint var med i Lilla Fridhems tävling på Rynge idrottsplats, strax utanför Ystad. Uppdraget: Gissa antalet möbelspik i en patentburk.

Resultatet var mycket imponerande.

Paret gissade rätt – med en spiks marginal.

Nu i höst löste de in vinsten. En fin matstol som är kattens favoritplats hemma kläddes om i ett snyggt, svart tyg – "Royal Ferns" från tygleverantören Bröderna Andersson.

Här ser ni slutresultatet.

Bildbeskrivning

LILLA FRIDHEM ÄR NY ÅTERFÖRSÄLJARE FÖR JOBS HANDTRYCK

Bildbeskrivning

HÄRLIGA FÄRGER OCH KLASSISKA TRYCK. 

1944 slog Jobs handtryck upp dörrarna i Leksand, Dalarna. Syskonen Peer, Lisbet och Gocken Jobs grundade företaget. De var uppväxta i en konstnärlig familj. Fadern var organist och kompositör och modern konstnär med broderade blomstermotiv som främsta specialitet.

På 1930-talet startade systrarna Lisbet och Gocken en keramikverkstad. Samtidigt intresserade Peer sig för textiltryck och framställde sina första tryckta tyger med handskurna tryckblock.

Andra världskriget bröt ut och systrarna Jobs fick allt svårare att få tag i glasyrer till keramiken. Då överförde Peer deras motiv till textil – och succén var ett faktum.

I dag tillverkas fortfarande alla tyger för hand. Idag finns ett 80-tal mönster i produktion.

Bildbeskrivning

Gocken och Lisbet Jobs i den gamla keramik-verkstaden.

DET FINNS CIRKA 80 TYGER ATT VÄLJA MELLAN. Här är ett litet urval.

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning
Bildbeskrivning

FRUKTTRÄD. Design: Cecilia Hall 1999.

MORFARS TRÄDGÅRD. Design: Cecilia Hall 1997.

RABARBER. Design: Gocken Jobs 1969.

EN SLITEN DUX SPIDER BLEV SOM NY!

Bildbeskrivning

SNACKA OM SKILLNAD! Vi fann en sliten "Dux Spider lougne" på en loppis. Bettina och Jonas i Malmö hittade vilfåtöljen på vår hemsida – och titta så fin den blev efter renovering på Lilla Fridhem.

Bildbeskrivning

FÖRE

EFTER

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning

GÖR SOM LOTTA I SOLLENTUNA – KÖP DIN SOFFA AV LILLA FRIDHEM! 

Lotta Persson surfade runt och hamnade på Lilla Fridhems hemsida. Hon klickade på "Möbler till salu" – och där fanns Carl Malmstens soffa "Hemmakväll" som hon drömt om så länge. I bildtexten stod det att den var klädd i ett "gräsligt tyg" – men det går att göra underverk som tapetserare. Lotta Persson valde ett snyggt lila tyg och efter en tid i verkstaden så var soffan som ny igen. Nu pryder den sin plats hemma i vardagsrummet i Sollentuna, strax utanför Stockholm. Gör du också som Lotta. Klicka på "Möbler till salu" och välj en möbel som passar dig. Vi har bara klassiker i vårt sortiment – soffor och fåtöljer som oftast är mycket bättre i stomme och kvalitet än dagens dylika som du köper för dyra pengar på de stora möbelvaruhusen. Återvinning när det är som bäst, med andra ord.

SKYDD MOT VÄDRETS MAKTER

EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING i Solna ringde till Lilla Fridhem. Vi har tidigare hjälpt ordförande i föreningen och hans kära hustru med olika möbler – nu önskades ett tak i beständig markisväv över den stora uteplatsen på innergården. 

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning

TILLVERKNING AV TAKET. Det är inte lätt när det saknas utrymme. Då krävs uppfinningsrikedom. Lösningen blev att öppna fönstret i verkstaden så att väven sedan kunde matas in i symaskinen. I midsommarveckan levererades taket. Visst blev det snyggt?


REPORTAGE OM LILLA FRIDHEM I HEM & ANTIKBildbeskrivning

SEX SIDORS REPORTAGE OM LILLA FRIDHEM I "HEM & ANTIK".

Magasinet "Hem & Antik" är en tidning som skriver om möjligheterna i hemmet. De kom till Lilla Fridhem för att få veta mer om vad en tapetserare kan göra med en gammal möbel för att få den att lysa igen.

Bildbeskrivning

PASSA PÅ – "PERNILLA 3" ÄR TILL SALU

Bildbeskrivning

BRUNO MATHSSON. En riktigt bekväm liggfåtölj där du kan tillbringa hur många timmar som helst.

LILLA FRIDHEM FICK NYLIGEN IN EN "PERNILLA" LIGGFÅTÖLJ – eller"Pernilla 3" som är det formella namnet. Formgivaren Bruno Mathsson lyckades verkligen med sitt Pernilla-projekt. Fåtöljerna (som vi själva har flera stycken privat) är mycket sköna, speciellt för långa personer. Du kan sova en hel natt i en sådan fåtölj utan att känna dig stel morgonen därpå. Jag vet. Jag har testat.

Liggfåtöljen är ett mästerverk i sig. Just det här exemplaret kom hit i ett bedrövligt skick, men vi vet hur fin den kommer att bli. Vi rekommenderar att klä den i mysigt fårskinn, kanske med nackkudde i läder?


EN ANNAN NYKOMLING till Lilla Fridhem är två soffor från den danska desginern Søren Lund. Läs mer under fliken "Möbler till salu".Bildbeskrivning

SØREN LUND. Två bekväma, stilrena soffor från den danska designern Søren Lund. De finns nu att köpa och klä om på Lilla Fridhem.

SEXTON STOLAR TILL KUNGLIGA DRAMATISKA TEATERN –

 TILL TEATERCHEFENS RUM

Sexton rosa karmfåtöljer stod plötsligt på Lilla Fridhems uppfart, levererade med lastbil från Stockholm. Vi fick det prestigefyllda uppdraget att klä om stolarna inför att den nye teaterchefen, norrmannen Eirik Stubø, nu tillträder. Företrädaren Marie-Louise Ekmans knallrosa sammetstyg är nu utbytt mot ett vackert grått tyg från Lilla Fridhems brittiska leverantör Linwood. Det heter Omega och är ett mycket praktiskt tyg. Om någon råkar spilla, så är det bara att ta fram trasan och snabbt torka bort fläcken. Vips – och ingenting syns av den lilla olyckan.

Stolarna är nu levererade till Dramaten och teaterchefens rum. Här har många kända rumpor suttit – och kommer att fortsätta sitta.

Lilla Fridhem tackar ödmjukast för det roliga uppdraget. 

Bildbeskrivning

JAN ANDERSSON MED EN AV DE OMKLÄDDA STOLARNA. Här är dessutom den finaste stolen av de alla. Teaterchefens stol.

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning
Bildbeskrivning

MARIE-LOUISE I SINA ROSA STOLAR

Dramatens förre chef Marie-Louise Ekman valde ett rosa sammetstyg när hon fick sina stolar omklädda 2009. Den gången var det Dramatens medarbetare Rolf Abrahamsson som klädde om de sexton karmfåtöljerna.

BILD: Anders Wiklund / TT

TEATERCHEFENS STOL.

En plakett i silver markerar att just den här stolen enbart får användas av teaterchefen och ingen annan.

STOLARNAS SPÄNNANDE HISTORIA doldes under en pappskiva bakom tyget. De tillverkades den 12 oktober 1907 och har sedan varit omklädda 1934, 1982, 1995, 2009 och nu 2015.

LILLA FRIDHEM ÄR NU ÅTERFÖRSÄLJARE AV STILTYGERS VACKRA TEXTILIER.

Lilla Fridhem har nu fått äran att vara återförsäljare för AB Stiltyger i Stockholm. Vi fick nyligen fått in flera av deras fina kollektioner från kvalitetsmärken som GP & J Baker, Brunschwig & Fils, Baker Lifestyle, Missoni Home med flera. AB Stiltyger är agent för ett femtontal olika välkända varumärken och nu kan du beställa alla tyger via Lilla Fridhem. Välkommen hit och botanisera bland möjligheterna.

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning

NYMPHEUS. Styiltyger har en riktig tygklassiker i sortimentet - Nympheus. Även det tyget kommer från GP & J Baker och är mycket populärt.

ORIENTAL BIRD. Ett trevligt tyg från GP & J Baker. Företaget grundades av bröderna George Percival och James Baker i England 1884. Bakers tyger har funnits i Sverige sedan 1930-talet. I Sverige blev anrika Svenskt Tenn en av Bakers första kunder då Josef Frank, som var inspirerad av Bakers mönster, introducerade baker för Estrid Ericsson. Hon grundade Svenskt Tenn 1924 och tio år senare kom Josef Frank till företaget.

Bildbeskrivning

FERNS. 

Ännu ett vackert tyg från GP & J Baker.

Bildbeskrivning

MAGNOLIA BISCUIT SAND. 

GP & J Baker.

Bildbeskrivning

GREAT MING. 

Ett kraftigt tyg med härlig känsla. Det kommer från Brunschwig & Fils i Frankrike. Företaget grundades år 1900 och var från början ett gobelängväveri. Kollektionen består av eleganta, färgglada mönster och äldre ikonisk fransk design.

Bildbeskrivning

SILVERTON. 

Ett fiskbensmönstrat tyg i härlig kvalitet, Finns i flera olika färger. GP & J Baker.

Image description

SENASTE PROJEKTEN

Bildbeskrivning

FRISKT VÅGAT – HÄLFTEN VUNNET.

Samma kund i Malmö som köpte vår Dux Spider-fåtölj kom tillbaka med ett nytt projekt. En inropad soffa behövde nya kläder. Valet föll på en rosa färg – och här är slutresultatet. Lufthavnssoffan designades av Arne Jacobsen 1956 och ritades ursprungligen till Royal Hotel i Köpenhamn.

Luft
Lufthavssoffan ritades av 


Nina
När
När de gik ur tiden f
Bildbeskrivning

SNACKA OM LYFT FÖR FÅTÖLJEN

Den gamla clubfåtöljen fick nytt liv hos Lilla Fridhem. En tidigare kund flyttade norrut i Sverige och gav mig två fåtöljer. En ny kund insåg potentialen och köpte båda fåtöljerna. Här är resultatet. Kunden valde Bakers "Nympfeus" på svart botten. Titta under fliken "Bildgalleri före och efter" så ser du hur fint det blev i fritidshuset nere på skånska sydkusten,

Här är 
Josef Frank 


Val
Ronny och Robert slog till direkt och bar över 
Bildbeskrivning

GUNNELS LAMINO BLEV SOM NY

Trädgårdsgurun Gunnel Carlson behövde få hjälp med sin Lamino som var sliten och klädd i ett naturfärgat tyg. Simsalabim. Efter en tid på Lilla Fridhem kunde hon hämta en Lamino i klassiskt grått fårskinn – som ny. 

  

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning
Bildbeskrivning
Bildbeskrivning

Henry the cat

Racing dogs

DUX-fåtölj koskinn

Väska i koskinn

Image description

SENASTE PROJEKTEN

Bildbeskrivning

FRISKT VÅGAT – HÄLFTEN VUNNET.

Samma kund i Malmö som köpte vår Dux Spider-fåtölj kom tillbaka med ett nytt projekt. En inropad soffa behövde nya kläder. Valet föll på en rosa färg – och här är slutresultatet. Lufthavnssoffan designades av Arne Jacobsen 1956 och ritades ursprungligen till Royal Hotel i Köpenhamn.

Luft
Lufthavssoffan ritades av 


Nina
När
När de gik ur tiden f
Bildbeskrivning

SNACKA OM LYFT FÖR FÅTÖLJEN

Den gamla clubfåtöljen fick nytt liv hos Lilla Fridhem. En tidigare kund flyttade norrut i Sverige och gav mig två fåtöljer. En ny kund insåg potentialen och köpte båda fåtöljerna. Här är resultatet. Kunden valde Bakers "Nympfeus" på svart botten. Titta under fliken "Bildgalleri före och efter" så ser du hur fint det blev i fritidshuset nere på skånska sydkusten,

Här är 
Josef Frank 


Val
Ronny och Robert slog till direkt och bar över 
Bildbeskrivning

GUNNELS LAMINO BLEV SOM NY

Trädgårdsgurun Gunnel Carlson behövde få hjälp med sin Lamino som var sliten och klädd i ett naturfärgat tyg. Simsalabim. Efter en tid på Lilla Fridhem kunde hon hämta en Lamino i klassiskt grått fårskinn – som ny.